Od 1. aprila novi zakon o dobijanju luksemburškog državljanstva

0
4361
drzavljanstvo

Novi zakon o dobijanju luksemburškog državljanstva izglasan je prošlog četvrtka a stupiće na snagu 1. aprila.

Glavne promene u novom zakonu o državljanstvu za ljude koji nisu rođeni u Luksemburgu, odnose se na smanjenje boravka u zemlji sa sedam do pet godina.

Podnosioci zahteva koji ispunjavaju ove klauzule moraju proći test luksemburškog jezika u organizaciji INL (Nacionalni institut za jezik), nivo A2 u usmenom izražavanju i B1 u oralnom razumevanju.

Jezički test položili su kandidati koji osvoje 50% ili više bodova na testu.

 

Svi budući podnosioci zahteva za luksemburško državljanstvo, pored polaganja testa jezika, moraju pohađati 24 sata formacije “Vivre ansambl Au Grand Duche de Lukembourg”.

 

Stranci koji su rođeni u Luksemburgu automatski će steći luksemburško državljanstvo kada napune 18 godina, pod uslovom da su živeli u Luksemburgu pet godina zaredom pre nego što su mapunili 18. godina i da je jedan od njihovih roditelja bio je registrovan stanovnik Luksemburga 12 meseci pre rođenja deteta.

 

Ukoliko živite u Luksemburgu 20 godina ili više, niste u obavezi da uradite test jezika. Umesto toga, kandidati za državljanstvo moraju da pohađaju 24h luksemburškog jezika u INL ili drugim akreditovanim školama stranih jezika.

 

Osobe koji su udate ili oženjene za osobu koja ima luksemburško državljanstvo mogu da konkurišu za državljanstvo, pod uslovom da oboje imaju prebivalište u Luksemburgu i da su zajedno živeli najmanje tri godine pre podnošenja zahteva.

Pored toga, podnosilac zahteva mora proći test jezika i imati potvrdu da su prisustvovali formaciji 24 sata “Vivre ansambl Au Grand Duche de Lukembourg”.

 

Osobe koje su sedam ili više godina pohađali privatnu ili javnu školu u Luksemburgu u kojoj se predaje luksemburški program, mogu tražiti državljanstvo pod uslovom da su nastanjeni u zemlji 12 uzastopnih meseci pre podnošenja prijave.

Lice koje služi kao dobrovoljac u vojsci Luksemburga može podneti zahtev za državljanstvo nakon što je odslužio godinu dana. Potvrda mora biti overena od strane šefa vojske.

Stranci rođeni u Luksemburgu mogu da zatraže lukemburško državljanstvo od 12 godine, pod uslovom da su živeli u Velikom Vojvodstvu pet godina pre podnošenja prijave i da jedan roditelj je stanovnik Luksemburga 12 meseci pre rođenja deteta.

 

Zahtev za Luksemburško državljanstvo može biti odbijen kandidatima koji su imali dvogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu ili kaznu zatvora od godinu dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here